lördag 28 december 2013

Tobleronemousse


Chokladmousse är något som jag tycker är väldigt trevligt att bjuda på då det alltid är väldigt omtyckt bland gästerna. Idag provade jag på att göra mousse på toblerone, jag blev väldigt nöjd med resultatet och jag tror även det kan va en bra efterrätt till nyårsfesten. Receptet ger ca 4-6 portioner och är enkelt att dubbla om man vill ha till fler personer. 

Tobleronemousse:
200 g toblerone 
2 ägg
2 1/2 dl vispgrädde
1 msk florsocker

Hacka och smält sedan chokladen i mikro eller över vattenbad. Låt chokladen svalna och vispa grädden så länge. Dela på äggvitorna och äggulorna och vispa sedan äggvitorna hårt som maräng.(För att se om marängen är klar kan man vända skålen upp och ned och då ska det stanna kvar i skålen.) 

Blanda äggulorna med florsockret och blanda sedan ner det i chokladen när den har svalnat. Blanda snabbt ner lite av grädden i chokladen så den inte stelnar och blanda sedan ner resten med en slickepott så luften stannar kvar i grädden. Blanda sedan ner lite maräng i taget ner i smeten och spritsa eller klicka i smeten i portionsglas. Ställ sedan in moussen i kylskåpet och låt den stelna ca 3 timmar eller helst över natten. Servera med hackad toblerone eller färska bär på toppen. 



fredag 20 december 2013

Chokladkola

Kola är farligt gott och även en bra julklapp då de flesta tycker om kola. Den kola som jag har gjort smakar choklad, jag valde att slå in kola bitarna i bitar av bakplåtspapper då jag sedan ska lägga dom i    cellofan påsar och ge ut i julklapp till släkten. 

Chokladkola:
50 g smör
1/2 dl kakao
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 msk vaniljsocker 

Klä in en form, ca 15x20 cm, med bakplåtspapper. Blanda ihop alla ingredienser i en stor kastrull, det går snabbare att göra kolan om man använder sig av en stor kastrull. Smält allt på hög värme och rör om lite då och då. Fortsätt att koka kolan på medelhög värme och försök att inte röra om allt för mycket då det tar längre till för kolan att bli färdig. För att veta när kolan är färdig behövs en termometer, när kolan är mellan 120-125 grader så är den relativt mjuk, när den är över 130 grader så är det en hård kola.
Häll kolan i formen och låt stelna i rumstemperatur, när kolan har stelnat skär den i bitar och slå i bitar av bakplåtspapper. 

Vaniljfudge




Den här fudgen är helt magisk, den nästan smälter i munnen och smakar härligt med vanilj. 

Vaniljfudge:
2 dl vispgrädde
1 vaniljstång
100 g mini marshmallows 
100 g smör
4 dl socker 
200 g vit choklad

Hacka chokladen till bitar och lägg sedan i en skål. Klä en form ca 20x15 cm med bakplåtspapper. Skrapa ut vaniljfröna ur vaniljstången. Blanda ihop grädde, vaniljfröna + vaniljstången, marshmallows, smör, socker i en kastrull. Låt allting smälta och koka upp under omrörning på ganska hög värme, när allt är smält sänk då plattan. (Desto större kastrull desto snabbare går det.) Sätt i en termometer och koka sedan till 118 grader, rör om då och då. När det börjar närma sig 118 grader är det bra om man tar upp vaniljstången. När fudgen har nått 118 grader ta då väck kastrullen från plattan och häll i den hackade chokladen och rör om tills den är smält. Häll smeten i formen och låt svalna i rumstemperatur, skär sedan fudgen i bitar. 


Knäck med kokosflingor

Att göra julgodis är en av de roligaste sakerna med julen. Det är också kul med variation, därför valde jag att göra knäck med kokosflingor istället för mandel, jag tycker att det blev ett väldigt gott resultat. Dock kunde knäcken kokat lite längre än vad den gjorde då den var ganska mjuk. 

Knäck:
2 dl vispgrädde 
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl kokosflingor
2 msk ströbröd
2 msk smör

Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull, koka och rör om lite då och då så det inte bränner fast i botten. Låt knäcken koka till 122 grader. Blanda sedan ned smör, kokos och ströbröd. Fyll ca 70 knäckformar med smeten. Låt stelna och förvara sedan kallt. 

onsdag 30 oktober 2013

Choklad och dulce de leche / salted caramel cupcakes

Jag gillar att prova på olika smakkombinationer när jag gör cupcakes, som bas brukar jag nästan alla gånger använda mig av chokladcupcakes gjorda på kakao. Denna gången gjorde jag dem på riktig choklad och man känner verkligen en stor skillnad på smaken. Kakao är där lite i dem ändå men det är ändå en väldigt stor skillnad på dem. Därför rekommenderar jag stort att lägga lite extra pengar på riktig choklad istället för kakao när ni gör muffins/ cupcakes.
Frostingen på cupcakesen är en smörkräm med dulce de leche i, dulce de leche är kondenserad mjölk på konservburk som har kokat i ca 2 timmar.  Om man vill kan man även tillsätta lite flingsalt på cupcakesen då de smakar väldigt bra med kolan i frostingen.

Chokladcupcakes:
3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver 
3 msk kakao
1 krm salt
100 g choklad
50 g grovhackad choklad

Börja med att smälta smöret i en kastrull och hacka under tiden 100 g choklad. Lägg sedan ner chokladen i det smälta smöret så de smälter. Tillsätt sedan gräddfilen och kaffet ner i kastrullen.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt chokladblandingen i äggsmeten och vispa till de har gått ihop. Vänd sedan ner de torra ingredienserna med en slickepott. Hacka 50 g choklad grovt och vänd ner i smeten. Fyll muffinsformar med smeten, de blev ca 17 st av satsen. Grädda sedan i 175 grader i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna och gör sedan frostingen.


Frosting:
200 g smör
4 dl florsocker
Lite mer än en halv burk dulce de leche

Vispa samman smör och florsocker till en vit kräm, tillsätt sedan dulce de lechen lite i taget beroende på önskad smak. Spritsa på frostingen på cupcakesen och tillsätt lite flingsalt på toppen om du vill.



torsdag 17 oktober 2013

Enkel sockerkaka

Sockerkaka går snabbt att vispa ihop men tar en liten tid i ugnen. Men det är ändå en bra att bjuda på när man har gäster hemma då det ofta går hem hos dem flesta.

Sockerkaka:
3 ägg
2 1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker tills det blir riktigt fluffigt och vitt. Smält smöret och blanda i mjölken, häll i det i äggblandningen. Blanda ihop mjölet, bakpulvret och saltet och vänd sedan försiktigt ner det i äggblandningen. 
Häll smeten i en smord och bröad form och grädda sedan i mitten av ugnen ca 30 min. Ta ut ur ugnen och låt svalna på ett galler. Ta sedan ut sockerkakan ur formen och låt svalna helt.


Kanelbullar

Kanelbullar är nog något av de godaste som finns bland bullar. Själv tycker jag om när det är nästan överdrivet med fyllning i dom därför har jag dubblat receptet på kanelfyllningen nedan, så om ni inte vill ha så mycket som det står i receptet kan ni bara halvvera det. Receptet ger ca 50 bullar.

Kanelbullar:
50 g jäst, för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
2 krm salt
ca 13-15 dl mjöl

Kanelfyllning: 
200 g smör
1 dl strösocker
4 msk kanel

Ganering:
1 ägg
pärlsocker

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull utan att det kokar. Tillsätt mjölken. Rör om och låt det bli fingervarmt 37°C.  Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och och rör om. Mät upp vetemjölet i litermått och arbeta sedan in nästan allt av mjölet i degen, de mjöl som sedan är kvar används till utbakningen. 
När den är smidig och har släppt degbunkens kanter är den klar. Tänk på att allt mjöl inte alltid behövs och tillsätt därför lite i taget, ibland kan det också behövas mer mjöl än vad som står i receptet. 
Låt degen jäsa till dubbel storlek under handduk ca 30-45 minuter.

Mät under tiden upp smör, strösocker och kanel i en bunke. Och låt stå framme minst 15-30 min så att smöret blir mjukt. Vispa ihop allting med en elvisp tills det blir en jämn massa.

När degen jäst färdigt, lägg den på ett mjölat bakbord. Knåda degen och dela den i 2 delar. Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta, ca 30 x 60 cm. Bred på hälften av fyllningen och rulla ihop på långsidan. Skär ca 2 cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar/muffinsformar. Låt dem sedan jäsa under handduk ca 30-45 minuter.

När bullarna sedan har jäst, vispa upp ägget och pänsla på bullarna och strö sedan över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i 225°C i 8-10 min tills de är gyllenbruna. Låt svalna under handduk.






måndag 23 september 2013

Hamburgerfranska


Om du har gått in på detta receptet för att du trodde det var ett recept på franska hamburgare så har du kommit fel, haha. Detta recept är ett härligt gott bröd och har inget och göra med hamburgare. Receptet ger två stora runda limpor så man kan antingen välja att äta upp allt bröd direkt då det endast håller i 3-5 dagar eller i frys i 9-12 månader.

Hamburgerfranska:
25 g jäst
5 dl mjölk
2 tsk salt
2 msk ljus sirap eller brödsirap
2 ägg
1 1/2 liter mjöl

Smula jästen i en deg bunke och häll i lite av den fingervarma mjölken, 37'grader. Rör ut jästen och häll sedan i resten av mjölken. Tillsätt salt, sirap, ägg och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg som släpper från degbunkens kanter. Strö över ett tunt lager mjöl, täck bunken med en bakduk och låt den jäsa i 45 minuter. 

När degen har jäst till dubbel storlek så ta upp den på en lätt mjölad arbetsbänk. 
Knåda in de resterande mjölet i degen tills den blir smidig och dela sedan upp degen i två lika stora runda limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper på och jäs dem sedan under bakduk i ca 30 minuter. 

När de har blivit dubbelt så stora så snitta degen med en vass kniv och pensla den sedan med mjölk. 

Grädda bröden i nedersta delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter. Låt limporna svalna under bakduk på galler. 



fredag 30 augusti 2013

French macarons

Macaroner är något jag har försökt mig på flera gånger men misslyckats totalt med, men nu med ett bra recept har jag äntligen lyckats med dom. Har förut använt mig av ett recept baserat på en vanlig maräng men nu har jag använt mig av ett recept med en italiensk maräng som ger ett så mycket bättre resultat. Med ett litet nytt köksredskap som jag nu har köpt för ihopjobbade pengar under sommaren har det hela blivit enklare till detta recept. Kan ni gissa vad? Kolla bilderna i slutet av inlägget. :)



French macarons:

120 g äggvita, uppdelat i två skålar
35 g socker

150 g mandelmjöl
150 g florsocker

150 g socker
50 g vatten 


Börja med att sila mandelmjöl och florsocker tillsammans några gånger så det inte finns några klumpar eller bitar av mandel. Blanda ner 60 g av äggvitorna i mandelblandningen så det blir till en gegga. (Äggen ska inte vispas utan bara blandas med mandeln och florsockret med hjälp av en slickepott eller något liknande.)

Häll i 150 g socker och vattnet i en kastrull och koka på hög värme tills det når 118 grader. Vispa under tiden resten av äggvitorna (60 g) tills de blir lite fluffiga och häll sedan i resten av sockret lite i taget i äggen. Vispa tills de blir en "lös" maräng. När sockerlagen når 118 grader tillsätt då de ner i äggen under vispning i en tunn stråle. (Detta måste gå ganska snabbt då sockerlagen snabbt stelnar, men ändå i en tunn stråle.) Vispa i ca 10-15 min tills skålen har svalnat och marängen är glansig och "hård". Tillsätt sedan önskad färg och vispa lite. 
Blanda sedan ner marängen i mandelblandningen lite i taget tills det blir som en "lava" liknande konsistent. Blanda med en slickepott och se upp för att blanda för mycket då slutresultatet blir platta macarons.

Fyll en spritspåse och spritsa ut macaronsen i önskad storlek. (Mina är stora som en fem krona.) Låt macaronsen stå och vila i ca 30 min tills de är torra på ytan och grädda sedan i 160 grader mitt i ugnen ca 10-15 min beroende på din ugn.

Spritsa sedan ut valfri fyllning och para ihop två stycken med varandra. Låt dem sedan stå i kylskåpet tills nästa dag och njut sedan av dessa goda små sötsaker.



                                      



 Nya köksredskapet, Kitchenaid Artisan

onsdag 14 augusti 2013

Chokladcupcakes med oreosmörkräm

Jag älskar alla sorters cupcakes men dessa är nog de bästa jag har smakat. Det blir en härlig blandning mellan choklad i cupcaken och oreokakor i frostingen. Man kan variera antalet oreos i frostingen beroende på hur mycket man vill att de ska smaka, jag själv tycker att det blir lagom med 9-10 st. 


Chokladcupcakes:

2 st ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl gräddfil
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
en nypa salt



Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Vispa socker och ägg pösigt och vispa sedan ner smöret och gräddfilen. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kakao och salt i en bunke och blanda sedan ner det i socker blandningen. Fyll 12 muffinsformar med smet och grädda sedan i 175 grader i ca 20 minuter i mitten av ugnen.

Smörkräm:
200 g osaltat smör
4 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
9-10 oreos


Vispa rumstempererat smör, florsocker och vaniljsocker i ca 5 minuter tills det är vitt och lite fluffigt. Krossa oreokakorna i en mixer eller i en påse med hjälp av en brödkavel och vispa sedan ner de i smörkrämen. Fyll frostingen i en spritspåse och spritsa sedan cupcaken när de har svalnat.






tisdag 6 augusti 2013

Blåbärsmuffins med vit choklad

Blåbärsmuffins är gott och enkelt att göra och med hackad vit choklad i blir de lite extra lyxiga med en godare smak. Jag använde mig av amerikanska blåbär men jag rekommenderar vanliga då de amerikanska är lite stora.

 Blåbärsmuffins:

100 g smör/margarin
2 ägg
2 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1/2 krm salt
4 dl vetemjöl
2 dl mjölk
200 g blåbär
100 g vit choklad

Sätt ugnen på 200 grader och smält sedan smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt, rör sedan ner mjölken och smöret i sockersmeten. Blanda vaniljsocker, bakpulver, salt och vetemjöl i en bunke och vänd sedan ner det i sockersmeten. Tillsätt till sist blåbären och den hackade vita chokladen ner i smeten och vänd ner dem försiktigt och undvik att mosa blåbären. 
Fyll smeten i 12 st muffinsformar och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. 




onsdag 31 juli 2013

Hallonsmoothie

Tycker inte riktigt att göra en smoothie är att baka men jag var ändå tvungen att dela med mig av detta goda och enkla receptet! Det behövs endast två ingredienser, yoghurt och hallon. Receptet räcker till ett glas.

Hallonsmoothie:
1,5 dl hallon
2 dl vanilj yoghurt

Mixa hallonen och yoghurten tillsammans med en stavmixer i en skål och häll sedan smoothien i ett glas. 



måndag 29 juli 2013

Sesambröd

Jag brukar inte vanligtvis baka bröd men när jag satt och bläddrade i en receptbok fastnade jag för detta goda sesambrödet och det är nu andra gången jag gör det. Degen räcker till två limpor och därför behövs alltså två långa brödformer.

Sesambröd:

50 g jäst
50 g margarin eller 1/2 dl rapsolja
5 dl mjölk eller vatten
1 tsk salt
2 tsk socker
1 ägg
ca 1,3 l mjöl

Pensling:
1 ägg

Garnering:
3/4 dl rostade sesamfrön

(Ägget kan uteslutas men brödet blir mer poröst med det i.) 
Smula ner jästen i en bunke som rymmer ca 4 liter och smält margarinet eller häll oljan i en kastrull. Tillsätt mjölken eller vattnet och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Häll lite av degspadet på jästen och rör om så den löses upp och häll sedan i resten av degspadet. 
Tillsätt salt, socker, eventuellt ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen med en träslev tills den blir blank, seg, smidig och tills den släpper degbunkens kanter, efter ca 5 minuter.
Strö på ett tunt lager med mjöl över degen och lägg sedan över en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.

Smörj två avlånga bakformar som rymmer ca 1 1/2 liter med lite smör. Strö antingen ströbröd eller rostade sesamfrön i formen. (Jag föredrar ströbröd då sesamfröna bara släpper från brödet och stökar ner.)
Ta ut degen ur bunken och lägg den på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda in resten av mjölet med lugna jämna tag. Dela degen i fyra bitar och rulla till fyra längder. Ta sedan två längder och snurra de runt varandra på längden så får brödet ett fint vågigt utseende när det är klart. Gör sedan lika dant med de andra två bitarna och lägg de sedan i formarna. Och nagga sedan bröden med en gaffel.

Låt bröden jäsa under bakduk i ca 40 minuter eller tills de når dubbel storlek. Pensla dem med uppvispat ägg och strö sedan på de rostade sesamfröna. (Anledningen till att man bör rosta sesamfröna först är för att de smakar mer då.) 

Grädda bröden längst ner i ugnen i 200 grader i ca 30-40 minuter. Låt bröden kallna under bakdukar på ett galler.


lördag 27 juli 2013

Mjölkchokladkladdkaka

Har bakat ännu en kladdkaka för det är så väldigt lätt att göra, det går snabbt och det smakar så himla gott. Förra veckan blev det en kladdkaka utan kakao och istället med marabou mjölkchoklad i, den var väldigt omtyckt av familjen då vi hade den med när vi åkte på utflykt. Ovanpå kladdkakan är ett lager av smält mjölkchoklad och smält Toblerone, det skulle egentligen varit smält nougat på men då jag inte hade det fick det bli ett annat alternativ som smakade lika gott!

Mjölkchokladkladdkaka:

200 g smör
250 g mjölkchoklad
1 dl socker
1 1/2 dl råsocker ( jag använde vanligt socker istället)
3 st ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl

200 g nougat eller 100 g mjölkchoklad + 100 g Toblerone 


Smält smöret i en ganska så stor kastrull och lägg sedan i chokladen när smöret har smält. Rör om tills chokladen har smält. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt socker och ägg under omrörning. Sikta i vaniljsocker och mjöl och rör om. Häll i smeten i en smord och bröad form och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 20 min. Ta ut kakan ur ugnen och smält nougaten försiktigt i mikron ( smält i 20 sek, ta ut rör om, 20 sek, rör om, osv). Smet sedan ut nougaten på kakan och sätt den sedan i kylskåpet för att stelna, ta sedan ut kakan ca 10 min före servering. 



Den har en härlig kladdig mitten.



onsdag 26 juni 2013

Cake pops

Idag bakade jag cake pops då det var ett tag sedan jag gjorde det. Mina cake pops består av en helt vanlig chokladkaka blandat med smörkräm. Jag doppade cake popsen i vanlig mörk choklad, sedan ringlade jag lite ljus grön melts över vissa och på några hade jag lite strössel.

Vad du behöver är alltså en kaka av något slag och en frosting, recept på de får ni hitta själva då jag inte har något specifikt recept. Choklad (ca 300-400 gram, för 30 bollar), eller sweet melts (som jag köpte på Panduro men som jag inte rekommenderar då de smakade gammalt trots de inte går ut för ens nästa år, använd vanlig choklad istället.), strössel, pinnar (jag använde mig inte av de svart-vita) en frigolitbit av något slag där man man sätta cake popsen. 




 Börja såklart med att göra kakan ( jag gjorde min redan igår så den hade tid att kallna.)
Gör smörkrämen eller någon annan frosting.


Smula din kaka i en bunke.



Blanda några matskedar i taget av frostingen, jag använde mig av cirka 5 st msk så det behövs inte så hemskt mycket. Men börja med att tillsätta lite frosting så att man kan tillsätta mer istället för att det blir för kladdigt.


Rulla till lagom stora bollar och frys de sedan i ca 10 min så de hinner bli fasta.


Smält lite av din choklad.
Ta ut bollarna ur frysen och doppa sedan pinnen i choklad så den blir täckt med ungefär 1 cm choklad.
Sätt in pinnen ca halvvägs in i bollen och gör lika dant med alla andra.


Sätt in cake popsen i frysen igen i ca 10 min och smält under tiden resten av din choklad (gärna med lite kokos fett i så den blir mer rinnig) i micro 30 sek åt gången och rör i mellan, så den inte bränns ( satte min på en minut för att pausa i mellan men det slutade med bränd choklad då jag stod och smsade samtidigt och glömde vad jag gjorde.)


Ta ut ur frysen igen och doppa helt enkelt cake popsen i chokladen och låt lite av chokladen rinna av innan du sätter dem i en frigolit bit. Vänta lite med att strö på strössel, och stoppa helst in de i kylskåpet innan om du ska ringla på nån annan choklad. Förvara tillslut i kylskåpet och servera kylda då de är godast så.