onsdag 30 oktober 2013

Choklad och dulce de leche / salted caramel cupcakes

Jag gillar att prova på olika smakkombinationer när jag gör cupcakes, som bas brukar jag nästan alla gånger använda mig av chokladcupcakes gjorda på kakao. Denna gången gjorde jag dem på riktig choklad och man känner verkligen en stor skillnad på smaken. Kakao är där lite i dem ändå men det är ändå en väldigt stor skillnad på dem. Därför rekommenderar jag stort att lägga lite extra pengar på riktig choklad istället för kakao när ni gör muffins/ cupcakes.
Frostingen på cupcakesen är en smörkräm med dulce de leche i, dulce de leche är kondenserad mjölk på konservburk som har kokat i ca 2 timmar.  Om man vill kan man även tillsätta lite flingsalt på cupcakesen då de smakar väldigt bra med kolan i frostingen.

Chokladcupcakes:
3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver 
3 msk kakao
1 krm salt
100 g choklad
50 g grovhackad choklad

Börja med att smälta smöret i en kastrull och hacka under tiden 100 g choklad. Lägg sedan ner chokladen i det smälta smöret så de smälter. Tillsätt sedan gräddfilen och kaffet ner i kastrullen.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt chokladblandingen i äggsmeten och vispa till de har gått ihop. Vänd sedan ner de torra ingredienserna med en slickepott. Hacka 50 g choklad grovt och vänd ner i smeten. Fyll muffinsformar med smeten, de blev ca 17 st av satsen. Grädda sedan i 175 grader i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna och gör sedan frostingen.


Frosting:
200 g smör
4 dl florsocker
Lite mer än en halv burk dulce de leche

Vispa samman smör och florsocker till en vit kräm, tillsätt sedan dulce de lechen lite i taget beroende på önskad smak. Spritsa på frostingen på cupcakesen och tillsätt lite flingsalt på toppen om du vill.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar