måndag 23 september 2013

Hamburgerfranska


Om du har gått in på detta receptet för att du trodde det var ett recept på franska hamburgare så har du kommit fel, haha. Detta recept är ett härligt gott bröd och har inget och göra med hamburgare. Receptet ger två stora runda limpor så man kan antingen välja att äta upp allt bröd direkt då det endast håller i 3-5 dagar eller i frys i 9-12 månader.

Hamburgerfranska:
25 g jäst
5 dl mjölk
2 tsk salt
2 msk ljus sirap eller brödsirap
2 ägg
1 1/2 liter mjöl

Smula jästen i en deg bunke och häll i lite av den fingervarma mjölken, 37'grader. Rör ut jästen och häll sedan i resten av mjölken. Tillsätt salt, sirap, ägg och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg som släpper från degbunkens kanter. Strö över ett tunt lager mjöl, täck bunken med en bakduk och låt den jäsa i 45 minuter. 

När degen har jäst till dubbel storlek så ta upp den på en lätt mjölad arbetsbänk. 
Knåda in de resterande mjölet i degen tills den blir smidig och dela sedan upp degen i två lika stora runda limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper på och jäs dem sedan under bakduk i ca 30 minuter. 

När de har blivit dubbelt så stora så snitta degen med en vass kniv och pensla den sedan med mjölk. 

Grädda bröden i nedersta delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter. Låt limporna svalna under bakduk på galler. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar