French macarons:
120 g äggvita, uppdelat i två skålar
35 g socker
150 g mandelmjöl
150 g florsocker
150 g socker
50 g vatten
Börja med att sila mandelmjöl och florsocker tillsammans några gånger så det inte finns några klumpar eller bitar av mandel. Blanda ner 60 g av äggvitorna i mandelblandningen så det blir till en gegga. (Äggen ska inte vispas utan bara blandas med mandeln och florsockret med hjälp av en slickepott eller något liknande.)
Häll i 150 g socker och vattnet i en kastrull och koka på hög värme tills det når 118 grader. Vispa under tiden resten av äggvitorna (60 g) tills de blir lite fluffiga och häll sedan i resten av sockret lite i taget i äggen. Vispa tills de blir en "lös" maräng. När sockerlagen når 118 grader tillsätt då de ner i äggen under vispning i en tunn stråle. (Detta måste gå ganska snabbt då sockerlagen snabbt stelnar, men ändå i en tunn stråle.) Vispa i ca 10-15 min tills skålen har svalnat och marängen är glansig och "hård". Tillsätt sedan önskad färg och vispa lite.
Blanda sedan ner marängen i mandelblandningen lite i taget tills det blir som en "lava" liknande konsistent. Blanda med en slickepott och se upp för att blanda för mycket då slutresultatet blir platta macarons.
Fyll en spritspåse och spritsa ut macaronsen i önskad storlek. (Mina är stora som en fem krona.) Låt macaronsen stå och vila i ca 30 min tills de är torra på ytan och grädda sedan i 160 grader mitt i ugnen ca 10-15 min beroende på din ugn.
Spritsa sedan ut valfri fyllning och para ihop två stycken med varandra. Låt dem sedan stå i kylskåpet tills nästa dag och njut sedan av dessa goda små sötsaker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar