Kanelbullar:
50 g jäst, för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
2 krm salt
ca 13-15 dl mjöl
Kanelfyllning:
200 g smör
1 dl strösocker
4 msk kanel
Ganering:
1 ägg
pärlsocker
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull utan att det kokar. Tillsätt mjölken. Rör om och låt det bli fingervarmt 37°C. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och och rör om. Mät upp vetemjölet i litermått och arbeta sedan in nästan allt av mjölet i degen, de mjöl som sedan är kvar används till utbakningen.
När den är smidig och har släppt degbunkens kanter är den klar. Tänk på att allt mjöl inte alltid behövs och tillsätt därför lite i taget, ibland kan det också behövas mer mjöl än vad som står i receptet.
Låt degen jäsa till dubbel storlek under handduk ca 30-45 minuter.
Mät under tiden upp smör, strösocker och kanel i en bunke. Och låt stå framme minst 15-30 min så att smöret blir mjukt. Vispa ihop allting med en elvisp tills det blir en jämn massa.
När degen jäst färdigt, lägg den på ett mjölat bakbord. Knåda degen och dela den i 2 delar. Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta, ca 30 x 60 cm. Bred på hälften av fyllningen och rulla ihop på långsidan. Skär ca 2 cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar/muffinsformar. Låt dem sedan jäsa under handduk ca 30-45 minuter.
När bullarna sedan har jäst, vispa upp ägget och pänsla på bullarna och strö sedan över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i 225°C i 8-10 min tills de är gyllenbruna. Låt svalna under handduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar