Sesambröd:
50 g jäst
50 g margarin eller 1/2 dl rapsolja
5 dl mjölk eller vatten
1 tsk salt
2 tsk socker
1 ägg
ca 1,3 l mjöl
Pensling:
1 ägg
Garnering:
3/4 dl rostade sesamfrön
(Ägget kan uteslutas men brödet blir mer poröst med det i.)
Smula ner jästen i en bunke som rymmer ca 4 liter och smält margarinet eller häll oljan i en kastrull. Tillsätt mjölken eller vattnet och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Häll lite av degspadet på jästen och rör om så den löses upp och häll sedan i resten av degspadet.
Tillsätt salt, socker, eventuellt ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen med en träslev tills den blir blank, seg, smidig och tills den släpper degbunkens kanter, efter ca 5 minuter.
Strö på ett tunt lager med mjöl över degen och lägg sedan över en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
Smörj två avlånga bakformar som rymmer ca 1 1/2 liter med lite smör. Strö antingen ströbröd eller rostade sesamfrön i formen. (Jag föredrar ströbröd då sesamfröna bara släpper från brödet och stökar ner.)
Ta ut degen ur bunken och lägg den på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda in resten av mjölet med lugna jämna tag. Dela degen i fyra bitar och rulla till fyra längder. Ta sedan två längder och snurra de runt varandra på längden så får brödet ett fint vågigt utseende när det är klart. Gör sedan lika dant med de andra två bitarna och lägg de sedan i formarna. Och nagga sedan bröden med en gaffel.
Låt bröden jäsa under bakduk i ca 40 minuter eller tills de når dubbel storlek. Pensla dem med uppvispat ägg och strö sedan på de rostade sesamfröna. (Anledningen till att man bör rosta sesamfröna först är för att de smakar mer då.)
Grädda bröden längst ner i ugnen i 200 grader i ca 30-40 minuter. Låt bröden kallna under bakdukar på ett galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar