fredag 20 december 2013

Chokladkola

Kola är farligt gott och även en bra julklapp då de flesta tycker om kola. Den kola som jag har gjort smakar choklad, jag valde att slå in kola bitarna i bitar av bakplåtspapper då jag sedan ska lägga dom i    cellofan påsar och ge ut i julklapp till släkten. 

Chokladkola:
50 g smör
1/2 dl kakao
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 msk vaniljsocker 

Klä in en form, ca 15x20 cm, med bakplåtspapper. Blanda ihop alla ingredienser i en stor kastrull, det går snabbare att göra kolan om man använder sig av en stor kastrull. Smält allt på hög värme och rör om lite då och då. Fortsätt att koka kolan på medelhög värme och försök att inte röra om allt för mycket då det tar längre till för kolan att bli färdig. För att veta när kolan är färdig behövs en termometer, när kolan är mellan 120-125 grader så är den relativt mjuk, när den är över 130 grader så är det en hård kola.
Häll kolan i formen och låt stelna i rumstemperatur, när kolan har stelnat skär den i bitar och slå i bitar av bakplåtspapper. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar