söndag 26 maj 2013

Rabarbercheesecake

Min mamma önskade sig denna cheescaken till morsdag och då gjorde jag såklart den till henne. Rabarberna ger en syrlig god smak som passar bra ihop med den "söta" cheesecaken. Resultatet blev hur bra som helst och den var även väldigt mäktig så den räcker gott och väl till minst 10 personer.

Rabarberkompott: 
3 dl strösocker
1 liter rabarber
1 vaniljstång

Cheesecake:
400 g digestive kex
200 g smör

600g philadelphiaost
1 burk kesella 
1 dl strösocker
1 dl maizena
1 vaniljstång
4 ägg
1 dl vispgrädde
200g vit choklad

Börja med att sätta på ugnen på 175 grader. Skär rabarberna och skala de om de behövs. Koka sedan rabarberna, socker och fröna ur den urskrapade vaniljstången. Koka i ca 20 minuter tills rabarberna har blivit mjuka och rör runt under tiden. 
Krossa eller mixa digestive kexen till smulor och blanda med det smälta smöret. Tryck ut kexen på en rund form med en löstagbar kant så långt upp på sidorna som det går. Grädda kexbottnen i mitten av ugnen i ca 20 min, ta sedan ut bottnen och sänk temperaturen till 150 grader.

Vispa samman philadelphiaost, kesella och fröna från en vaniljstång till en krämig smet. Blanda ner strösocker och maizena i det. Vispa försiktigt ner ett ägg i taget och vispa tillsist ner vispgrädden. Smält chokladen i ett vattenbad och blanda ner det i ostsmeten. Vänd tillsist ner rabarberna lite slarvigt med en slickepott så de inte blandas för mycket. Häll ner smeten i formen med kexen i och grädda sedan i mitten av ugnen i ca en timma men låt den gärna stå kvar i eftervärmen. Ställ in den i kylskåpet och låt den kallna för att sedan serveras kall. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar