måndag 13 maj 2013

Tigerkaka

Tigerkakan är en kaka som är både smaksatt med kakao och vanilj, ungefär 1/3 av smeten färgas brun med hjälp av kakaon. De två smeterna hälls båda i samma form och får då det häftiga utseendet, nästan som en tigers päls, därav namnet tigerkaka. 

Tigerkaka:
50 g smör/margarin
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 dl mjölk
1-2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Gör såhär:
Smörja och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 2 liter. Smält smöret och rör ner mjölken. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl noga. Rör ner mjölk och smör blandningen i ägg blandningen och tillsätt sedan det torra. Lägg 1/3 av smeten i en annan skål och blanda ner kakaon. Varva sedan de två olika smeterna i formen och och dra med en gaffel i formen för att få de att blanda sig lite. ( Börja med ett ljust lager, sen ett mörkt och till sist ett ljust igen. Jag råkade färga för mycket av smeten med kakaon därför blev kakan mer brun än ljus. )
Grädda kakan i ugnen i 175 grader ca 30-40 min. Testa med en tandpetare eller kniv om den är färdig. Tandpetaren/kniven ska komma ut torr ur kakan. 
Ta ut kakan och låt den vila på ett galler.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar