söndag 26 maj 2013

Rabarbercheesecake

Min mamma önskade sig denna cheescaken till morsdag och då gjorde jag såklart den till henne. Rabarberna ger en syrlig god smak som passar bra ihop med den "söta" cheesecaken. Resultatet blev hur bra som helst och den var även väldigt mäktig så den räcker gott och väl till minst 10 personer.

Rabarberkompott: 
3 dl strösocker
1 liter rabarber
1 vaniljstång

Cheesecake:
400 g digestive kex
200 g smör

600g philadelphiaost
1 burk kesella 
1 dl strösocker
1 dl maizena
1 vaniljstång
4 ägg
1 dl vispgrädde
200g vit choklad

Börja med att sätta på ugnen på 175 grader. Skär rabarberna och skala de om de behövs. Koka sedan rabarberna, socker och fröna ur den urskrapade vaniljstången. Koka i ca 20 minuter tills rabarberna har blivit mjuka och rör runt under tiden. 
Krossa eller mixa digestive kexen till smulor och blanda med det smälta smöret. Tryck ut kexen på en rund form med en löstagbar kant så långt upp på sidorna som det går. Grädda kexbottnen i mitten av ugnen i ca 20 min, ta sedan ut bottnen och sänk temperaturen till 150 grader.

Vispa samman philadelphiaost, kesella och fröna från en vaniljstång till en krämig smet. Blanda ner strösocker och maizena i det. Vispa försiktigt ner ett ägg i taget och vispa tillsist ner vispgrädden. Smält chokladen i ett vattenbad och blanda ner det i ostsmeten. Vänd tillsist ner rabarberna lite slarvigt med en slickepott så de inte blandas för mycket. Häll ner smeten i formen med kexen i och grädda sedan i mitten av ugnen i ca en timma men låt den gärna stå kvar i eftervärmen. Ställ in den i kylskåpet och låt den kallna för att sedan serveras kall. 



fredag 24 maj 2013

Kärleksmums

Bakade kärleksmums i förrgår som smakade väldigt gott. Kärleksmums kan också kallas för snoddas om ni inte vet vad det är.

Recept:
50 g smör eller  margarin
2 st ägg
3 dl strösocker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1.5 dl mjölk
4.5 dl vetemjöl

Glasyr:
100 g smör eller margarin
6 msk starkt kaffe
2 msk kakao
4 tsk vaniljsocker
6 dl florsocker

Sätt på ugnen på 225°C. Ta fram en ugnsform, ca 25 x 35 cm med minst 3 cm hög kant som du smörjt med matfett och bröat . Smält smöret/margarinet och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Vispa snabbt ihop.  Tillsätt sedan mjölk, vetemjöl och det smälta smöret. Vispa försiktigt snabbt ihop till en jämn smet. Häll och bred ut smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i 10-15 minuter. 
Gör under tiden glasyren. Låt kakan svalna under bakhandduk tills glasyren är klar. Smält smör eller margarin i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan. Tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker. Vispa till en jämn smet. Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. Strö över kokosflingor eller pärlsocker. Låt glasyren stelna och skär sedan kakan i fyrkantiga bitar .

onsdag 22 maj 2013

Rabarberpaj

Nu när de första rabarberna äntligen har börjat växa passade jag på att göra en vanlig och super god rabarber paj. Mängden rabarber man behöver beror lite på hur mycket man vill ha. Jag tog ca 10 st som endast fyllde lite på bottnen då jag inte hade fler som var så stora.
   
Recept på smuldegen till pajen:
200 g smör eller margarin
4 msk socker
4 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 200 grader och smöra och bröa en pajform. Skala rabarberna om det behövs och skär de sedan i lagom stora bitar. För att rabarberna inte ska bli för "vattniga" brukar jag blanda i ca en matsked med potatismjöl, i pajformen,  just för att potatismjölet suger upp en del av vätskan.
Blanda mjölet och sockret i en bunke och finfördela sedan smöret med fingrarna eller en gaffel. Blanda ihop allt och strö sedan över rabarberna som redan ligger i formen. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20-30 min eller tills pajdegen har fått en brun färg. 

måndag 13 maj 2013

Tigerkaka

Tigerkakan är en kaka som är både smaksatt med kakao och vanilj, ungefär 1/3 av smeten färgas brun med hjälp av kakaon. De två smeterna hälls båda i samma form och får då det häftiga utseendet, nästan som en tigers päls, därav namnet tigerkaka. 

Tigerkaka:
50 g smör/margarin
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 dl mjölk
1-2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Gör såhär:
Smörja och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 2 liter. Smält smöret och rör ner mjölken. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl noga. Rör ner mjölk och smör blandningen i ägg blandningen och tillsätt sedan det torra. Lägg 1/3 av smeten i en annan skål och blanda ner kakaon. Varva sedan de två olika smeterna i formen och och dra med en gaffel i formen för att få de att blanda sig lite. ( Börja med ett ljust lager, sen ett mörkt och till sist ett ljust igen. Jag råkade färga för mycket av smeten med kakaon därför blev kakan mer brun än ljus. )
Grädda kakan i ugnen i 175 grader ca 30-40 min. Testa med en tandpetare eller kniv om den är färdig. Tandpetaren/kniven ska komma ut torr ur kakan. 
Ta ut kakan och låt den vila på ett galler.



söndag 5 maj 2013

Vit och mörk chokladmousse

Den här väldigt goda chokladmoussen provade jag på att göra förra veckan. Den smakade riktigt gott och den var omtyckt av alla. I botten är det en vanlig mörk chokladmousse och översta lagret är det vit chokladmousse och på toppen är det hallon och blåbär.
 Receptet är till 8-10 personer men om man halverar det så blir det bra till fyra personer.

Mörk chokladmousse:
200 g mörk choklad
2 ägg
2 1/2 dl vispgrädde
1 msk florsocker

Vit chokladmousse:
200 g vit choklad
2 ägg
2 dl vispgrädde
1 msk florsocker

(Gör en sats i taget och börja med den mörka.)
Hacka och smält sedan chokladen i mikro eller över vattenbad. Låt chokladen svalna och vispa grädden så länge. Dela på äggvitorna och äggulorna och vispa sedan äggvitorna hårt som maräng.(För att se om marängen är klar kan man vända skålen upp och ned och då ska det stanna kvar i skålen.) Blanda äggulorna med florsockret och blanda sedan ner det i chokladen när den har svalnat. Blanda snabbt ner lite av grädden i chokladen så den inte stelnar och blanda sedan ner resten med en slickepott så luften stannar kvar i grädden. Blanda sedan ner lite maräng i taget ner i smeten och spritsa eller klicka i smeten i portionsglas. Ställ sedan in moussen i kylskåpet och låt den stelna medans du gör den vita chokladmoussen lika dant som den första. Spritsa eller klicka sedan smeten ner i samma glas som den första moussen och låt den stå i kylskåpet ca 3 timmar (eller tills den vita moussen har stelnat någorlunda). 
 Jag gjorde min mousse dagen innan den skulle serveras därför vet jag inte riktigt hur länge den ska stå i kylskåpet. Den vita moussen blev även inte lika fast som den mörka blev därför minskade jag vispgrädden från 2 1/2 till 2 dl i det vita receptet för jag tror att det var grädden som gjorde den rinnig  Men den var iallafall riktigt god!