Grundreceptet på kakorna är mördeg, där hälften av degen sedan blandas med kakao.
Mördeg:
4 1/2 dl vetemjöl
1dl socker
200g margarin eller smör
+ 4tsk vaniljsocker
2msk kakao
Lägg alla torra ingredienser (förutom kakaon) i en skål och fördela de rumstempererade smöret i bitar och lägg sedan ner det i skålen. Blanda allt till en deg, antingen med elvisp eller matberedare. Dela degen på hälften och blanda endast en av delarna med kakao. Rulla ut de båda degarna i fyra längder, alltså två av varje färg. De bör vara ca 65cm långa. Lägg en mörk och en ljus längd jämte varandra, på den längden som är smaksatt med kakao ska sedan den andra ljusa längden ligga, den sista längden som där är kakao i ska ligga på den första ljusa. Vira in degen i plastfolie och lägg i kylskåp i cirka en timma. Skär sedan degen i 1/2 cm tjocka bitar. Grädda i mitt i ugnen i 175 grader, i ca 8-10 min, låt de sedan kallna på ett galler.
Kakorna går att förvara i en burk ca 10-14 dagar. Och i frys ca 6 månader.
Receptet är taget ur: Rutiga Bakboken
Hoppas ni gillar receptet och att ni försöker er på att göra dessa goda kakor!/Emelie
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar