måndag 26 maj 2014

Härlig marängtårta med bär och daim


Till morsdag ville jag hitta på något enkelt men ändå väldigt gott. Just marängtårta med grädde och daim är en av mina favoriter! Med jordgubbar och blåbär blir den mer somrig och fräsch! Om man vill kan man köpa färdiga marängbottnar istället för att göra egna det fungerar precis lika bra och går snabbt om man har ont om tid. I en sådan här tårta tycker jag att marängen ska vara krispig och därför valde jag att göra en schweizisk maräng.


Schweizisk maräng:
7 st äggvitor 
5 dl strösocker
1 nypa salt 

Börja med att göra två runda cirklar på två bakplåtspapper, cirklarna ska vara cirka 26 cm i diameter. Jag gjorde dem med en rund tallrik. Separera äggvitorna från gulorna. Sätt ugnen på 100 grader.
Blanda alla ingredienser i en skål och sätt den sedan i ett vattenbad. Rör om allt medan äggsmeten värms upp till 65 grader, då man inte längre känner sockret när man rör smeten med fingrarna. 
Ta bort skålen från kastrullen och vispa marängen tills den har svalnat, detta tar ca 10 min i en köksassistent, jag använde min Kitchenaid. Marängen är klar när den är kall och glansig. Dela upp smeten på dom två plåtarna och sprid ut i cirkeln som ni ritade. Grädda plåtarna under varandra i ca 60-80 min. Ha den högsta plåten i mitten av ugnen och den andra två snäpp under. 

Jag rekommenderar att ha varmluft när ni gräddar två plåtar då dom annars kan grädda olika. Min översta plåt som inte fick mycket värme underifrån blev mjuk i botten. Det gjorde inte så mycket men om man vill att den även ska bli hård i bottnen så får man byta plats på plåtarna efter halva tiden och kanske även ha dem under en längre tid i ugnen. 
Som som sagt bli inte rädda om dom blir lite för mjuka då det ändå inte märks eftersom man har grädde i mellan. 

Låt marängerna torka i ugnen på eftervärmen i några timmar. Jag lät mina stå i ugnen över natten då jag skulle ha dem dagen efter. 

Vispa sedan 5 dl grädde och lägg lite på den ena bottnen. Där på la jag två daim i småbitar och även lite jordgubbar. På med den andra bottnen och lägg på resterande grädde, jordgubbar och blåbär. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar