(Här är en bra förklaring på vad duche de leche är: http://www.linneasskafferi.se/2010/07/vad-ar-dulce-de-leche/ )
150 g florsocker
French macarons:
120 g äggvita, uppdelat i två skålar
35 g socker
150 g florsocker
125 g mandelmjöl
25 g kakao
150 g socker
50 g vatten
Redan dagen innan du börjar med att baka dina macarons brukar jag sikta mandelmjölet på ett bakplåtspapper bara för att det ska få torka en aning så att lite av de oljor som finns i mandelmjölet försvinner. Det är även viktigt om man gör sitt eget mandelmjöl att man låter det torka, om det inte får torka innehåller de för mycket vätska som kan påverka slutresultatet på dina macarons. Man behöver såklart inte låta det torka över natten om man inte har tid, men jag rekommenderar ändå det för att få ett så bra slutresultat som möjligt.
Börja den andra dagen med att sikta mandelmjöl, kako och florsocker tillsammans några gånger så det inte finns några klumpar eller bitar av mandel. Blanda ner 60 g av äggvitorna i mandelblandningen så det blir till en gegga. (Äggen ska inte vispas utan bara blandas med mandeln och florsockret med hjälp av en slickepott eller något liknande.)
Redan dagen innan du börjar med att baka dina macarons brukar jag sikta mandelmjölet på ett bakplåtspapper bara för att det ska få torka en aning så att lite av de oljor som finns i mandelmjölet försvinner. Det är även viktigt om man gör sitt eget mandelmjöl att man låter det torka, om det inte får torka innehåller de för mycket vätska som kan påverka slutresultatet på dina macarons. Man behöver såklart inte låta det torka över natten om man inte har tid, men jag rekommenderar ändå det för att få ett så bra slutresultat som möjligt.
Börja den andra dagen med att sikta mandelmjöl, kako och florsocker tillsammans några gånger så det inte finns några klumpar eller bitar av mandel. Blanda ner 60 g av äggvitorna i mandelblandningen så det blir till en gegga. (Äggen ska inte vispas utan bara blandas med mandeln och florsockret med hjälp av en slickepott eller något liknande.)
Häll i 150 g socker och vattnet i en kastrull och koka på hög värme tills det når 118 grader. Vispa under tiden resten av äggvitorna (60 g) tills de blir lite fluffiga och häll sedan i resten av sockret lite i taget i äggen. Vispa tills de blir en "lös" maräng. När sockerlagen når 118 grader tillsätt då de ner i äggen under vispning i en tunn stråle. (Detta måste gå ganska snabbt då sockerlagen snabbt stelnar, men ändå i en tunn stråle.) Vispa i ca 10-15 min tills skålen har svalnat och marängen är glansig och "hård". Tillsätt sedan önskad färg och vispa lite.
Blanda sedan ner marängen i mandelblandningen lite i taget tills det blir som en "lava" liknande konsistent. Smeten ska rinna som ett "band" om du lyfter på slickepotten. Ett bra test man kan göra är att ta ca 1 msk smet och lägga på en tallrik. Om smeten har sjunkit in och bildat en relativ slät yta efter 20 sekunder så är den klar. Om smeten fortfarande inte har lagt sig efter 20 sekunder så fortsätt blanda den. Blanda med en slickepott och se upp för att blanda för mycket då slutresultatet blir platta macarons.
Fyll en spritspåse och spritsa ut macaronsen i önskad storlek. (Mina är stora som en fem krona.) Låt macaronsen stå och vila i ca 30 min tills de är torra på ytan och grädda sedan i 160 grader mitt i ugnen ca 10-15 min beroende på din ugn.
Spritsa sedan ut valfri fyllning och para ihop två stycken med varandra. Låt dem sedan stå i kylskåpet tills nästa dag och njut sedan av dessa goda små sötsaker. (Jag använde mig alltså av en burk kolasås som fyllning, det var precis att den räckte så jag rekommenderar dig att koka två burkar i fall att den ena inte skulle räcka.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar