Ingredienser
175 g osaltat, rumstemperet smör plus extra till formen
175 g finmalt rörsocker
3 msk ljus sirap
3 vispade ägg
40 g mald sötmandel
175 g extra fint mjöl
en nypa salt
40 g kakaopulver
Kräm
225 g mörk choklad i bitar
55 g mört muscovadosocker
225 g osaltat smör i tärningar
5 msk kaffegrädde eller matlagningsgrädde
½ tsk vaniljsocker
Värm ugnen till 175°C. Smörj två runda formar, ca 20 cm i diameter, och klä dem med bakplåtspapper.
Krämen:
Lägg alla ingredienser till glasyren i en tjockbottnad kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills allt har smält. Häll upp i en skål och låt svalna. Täck över den och låt den stå kallt i en timme, eller tills den är bredbar.
Tårtbottnarna:
Vispa smör och socker luftigt och poröst i en bunke.Vispa ner äggen, ett i taget. Rör ner sirapen och mandeln. Sikta ner mjöl, salt och kakaopulver i en separat bunke, och vänd ner smeten. Tillsätt lite vatten om det behövs för att göra smeten lösare. Skeda upp blandningen i formarna och grädda i 30-35 minuter, eller tills man kan sticka in en provsticka i kakbottnarna utan att stickan blir kladdig.
Låt dem svalna i formarna i 5 minuter, stjälp sedan upp dem på ett galler så att de får kallna.
När kakbottnarna har kallnat, lägg då ihop dem med hälften av glasyren som fyllning. Bred resten ovanpå och runt kanterna på tårtan. Skär i bitar och servera.
/Emelie
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar